пожар дупница
пожар дупница / БГНЕС
В Каталуния по едно и също време избухнаха три горски пожара, които обхванаха площ от 1100 хектара и принудиха испанската автономна област да ангажира голяма част от ресурсите на пожарната си служба, предаде ДПА.

В гасенето на пожарите се включиха професионални екипи, както и екипажи на хеликоптери, безпилотни самолети и специални военни части.

Пламъците се разпространяват в регион със слаби валежи, който е в разгара на гореща вълна. Силните ветрове също подхранват пожарите.

Най-голяма тревога предизвиква пожарът в Артеса де Сегре, на около 130 километра северозападно от Барселона. Той е започнал вчера и вече е обхванал около 500 хектара гориста местност. Пожарникарите се опасяват, че ако не го спрат, той ще се разпространи в долината Сегре и може да унищожи до 20 хиляди хектара гори.

Земеделците в региона бяха призовани да излязат със своите трактори, за да изкопаят ровове, които да послужат за противопожарни прегради.

Други два по-малки пожара са регистрирани в Корбера д'Ебре и Кастеляр де ла Рибера. Всеки от тях е унищожил по около 300 хектара горски площи.

Испания е силно засегната от необичайно ранна и продължителна гореща вълна, като тази седмица в голяма част от страната температурите варират от35 до 40 градуса по Целзий.
БТА