/ iStock/Getty Images
Лекари от ватиканската болница "Бамбино Джезу" (Младенец Исус) успешно проведоха операция по разделянето на сиамски близначки, сраснати в областта на задтилието, предаде агенция Анса.

Сложната операция на близначките от Централноафриканската република е първата, извършена в Италия и една от уникалните в света. Тя е продължила 18 часа. Подготовката на решаващата хирургическа намеса, извършена на 5 юни, е продължила цяла година. Преди тази е имало две други предшестващи операции - през месец май и през юни миналата година. На 29 юни двете близначки с имена Ервина и Префина навършиха две годинки. В момента те са в период на реабилитация в неврохирургичното отделение на прославената педиатрична клиника, която се намира на територията на Рим, но се управлява от Ватикана. По думите на лекарите близначките са имали много рядко срастване на черепите.

Лекари разделиха сиамски близначки в лионска болница

За тяхното разделяне е било необходимо старателното възстановяване на системите за кръвоснабдяване на главния мозък. Момиченцата се чувствали добре след операцията.
БТА