/ ThinkStock/Getty Images
В Истанбул е задържан настоящият лидер на джихадистката групировка "Ислямска държава" (ДАЕШ) Абу Хасан ал Курайши, съобщи днес турският информационен портал Ода ТВ, цитиран от БТА.

По информация на портала идните дни президентът на Турция ще съобщи подробности за извършената в Истанбул операция по задържането на джихадиста. 
Засега информацията не е потвърдена от други източници. 

По данни на Ода ТВ операцията по задържането на лидера на ДАЕШ е била извършена миналата седмица и е била ръководена от началника на Главната дирекция на полицията в Истанбул Зафер Акташ. Акцията е била извършена при огромна секретност съвместно от турската разузнавателна служба МИТ с екипи от Отдела за борба срещу тероризма на истанбулската полиция.     

При действията на службите не е бил изстрелян и един куршум. След задържането на Абу Хасан ал Курайши той е бил разпитван от екипи на полицията за борба с тероризма и на националното разузнаване. При разпитите са получени много важни сведения за организацията, посочва сайтът.

През 2019 г. Турция съдейства за операцията на американските специални сили, при която бе ликвидиран предишен лидер на групировката - Абу Бакр ал Багдади. Следващ лидер на групировката стана Абу Ибрахим ал Хашими ал Курайши, който бе споходен от същата съдба през февруари 2022 г., когато при операция на САЩ той се е самовзривил. След като потвърди смъртта му, "Ислямска държава" обяви за свой бъдещ лидер Абу Хасан ал Хашими ал Курайши.
БТА