/ ThinkStock/Getty Images
Терористичната групировка „Ислямска държава“ публикува изявление, в което призовава членовете си да засилят атаките по целия свят, особено в Европа, където в момента фокусът е върху войната в Украйна, предава AFP.

Говорителят на ИД Абу Омар ал-Муджахир заяви, че членовете на групата планират да отмъстят за смъртта на бившия лидер на джихадистите Абу Ибрахим ал-Курайши, а отмъщението означава интензифициране на нападенията.

„Поддръжниците на ИД трябва да се възползват от възможността, докато кръстоносците се бият помежду си в Украйна и да извършват атаки в Европа“, обяснява ал Муджахидин.

Той също така говори за настоящата ситуация в Израел и конфликтите между членовете на израелската армия и полиция и палестинците.

„Йерусалим може да бъде освободен от евреите само чрез завръщането на халифата, а не чрез палестинското въстание или с помощта на онези, които имат ценности, които се променят в съответствие с интересите на техните западни господари“, заяви ал-Муджахидин.

Той призова всички мюсюлмани в арабския свят да се противопоставят на лидери, които имат добри отношения с Израел.

„Съвременните мюсюлмански политици, които се опитват да освободят Йерусалим, не са нищо друго освен марионетки в ръцете на Израел и Запада“, се казва в изявлението на ал Муджахидин.