Съединените щати "елиминираха голяма терористична заплаха", обяви президентът Джо Байдън, като по този начин потвърди гибелта на лидера на групировката "Ислямска държава" (ИД) при операция на американски специални части в Сирия тази нощ, предадоха световните агенции.

"Абу Ибрахим ал Хашими ал Курайши предпочете да се самовзриви като страхливец, вместо да отговаря пред правосъдието за престъпленията, които е извършил", каза Байдън в телевизионно обръщение по повод ликвидирането на ръководителя на терористичната организация.

Aмериканският президент увери, че са били взети всички възможни предпазни мерки за избягване на цивилни жертви при спецоперацията. Точно затова са били изпратени командоси, вместо да бъде нанесен въздушен удар, подчерта президентът на САЩ.

Джо Байдън
БГНЕС

Според първоначална информация са загинали 13 души, включително 4 жени и 6 деца. Представители на САЩ заявиха по-рано, че не са сигурни колко членове на семейството са били с Курайши, когато експлозивът е избухнал.

"Вашингтон ще продължи да работи със своите партньори за запазване на натиска върху ИД", добави президентът.

"Благодарение на уменията и смелостта на нашите въоръжени сили, ние елиминирахме от бойното поле Абу Ибрахим ал Хашими ал Курайши - лидера на ИД", каза Байдън в изявление. Той уточни, че всички американски командоси, участвали в операцията, са се върнали невредими.

Това е най-значимата операция на американските специални сили в Сирия от смъртта на предишния лидер на ИД, Абу Бакр ал Багдади, подчерта Байдън.

"По петите ви сме", предупреди президентът на САЩ, обръщайки се към лидерите на терористични групи по света.

Спецоперация на САЩ в Сирия
БГНЕС

Спецоперация на САЩ в Сирия
БГНЕС

Операцията беше военен успех за САЩ след серия от затруднения, включително хаотичното изтегляне от Афганистан, които накараха техни съюзници и противници да заключат, че глобалната сила на САЩ отслабва, отбелязва Асошиейтед прес.

Мисията беше предприета в момент, когато ИД се бори да се възроди, като извърши серия от нападения в региона, включително нападение срещу затвор в Североизточна Сирия, където са задържани 3000 екстремисти. Байдън заяви, че Курайши е бил отговорен за тази атака.

Президентът, заедно с вицепрезидентката Камала Харис и високопоставени съветници по националната сигурност, са наблюдавали операцията, в която се самовзриви Курайши на живо от Белия дом.

Спецоперация на САЩ в Сирия
БГНЕС

Спецоперация на САЩ в Сирия
БГНЕС

Около 50 американски командоси са участвали в операцията. Те са пристигнали с хеликоптер от близка база, чието местоположение не се съобщава. После са атакували къщата, в която е бил терористът, намираща се в град Атме, близо до границата на Сирия с Турция.

Според говорителката на Белия дом Джен Саки се смята, че когато лидерът на ИД се е самовзривил в експлозията са загинали и неговата съпруга и трите му деца. Американски представители проверяват дали американски действия може да са довели са смъртта на цивилни по време на операцията, допълни Саки, предаде АП.

Спецоперация на САЩ в Сирия
БГНЕС

Американските сили са събрали ДНК проби от мястото, които по-късно са потвърдили смъртта на Курайши. Според американски представители той е живеел на третия етаж на къща със семейството си. Комуникирал е с външния свят само чрез куриери, никога не е напускал апартамента си. На втория етаж е имало по-нископоставен представител на ИД със семейството си. На първия етаж е имало хора, които не са знаели изобщо кои са обитателите над тях. Според американските представители Курайши ги използвал за жив щит.

При първия етап от операцията американските командоси се доближили до къщата и обявили, че са там. Чрез мегафони те призовали жените и децата от целия район да го напуснат. Тогава именно семейството от първия етаж на къщата също успяло да избяга. Но нископоставеният член на ИД от втория етаж влязъл в престрелка с командосите, по време на която бил убит.

След края на цялата операцията, когато командосите се изтегляли, обаче избухнала още една престрелка с членове на местна групировка, като двама екстремисти били убити в нея.

Спецоперация на САЩ в Сирия
БГНЕС

Спецоперация на САЩ в Сирия
БГНЕС

Кой е самовзривилият се лидер на ИД

Наричан "Професора" или "Разрушителя", лидерът на групировката "Ислямска държава" (ИД), чието ликвидиране обяви днес американският президент Джо Байдън, беше сравнително неизвестен, но знаеше как да поддържа стратегията и дейността на групировката, докато я оглавяваше за по-малко от две години, отбелязва Франс прес.

Амир Мохамед Саид Абдел Рахман ал Маула, джихадист с множество псевдоними, наричащ себе си "емирът" Абу Ибрахим ал Хашими ал Курайши, който ръководеше ИД, беше убит по време на операция на американските специални части днес преди зазоряване в Сирия, обяви американският президент.

Преди да се присъедини към ръководството на терористичната групировка след елиминирането на неговия предшественик Абу Бакр ал Багдади в края на 2019 г., той ръководеше избиването на кюрдоезичното малцинство на язидите.

Спецоперация на САЩ в Сирия
БГНЕС

Позициите до този терорист от туркменски произход в терористична организация, чиито лидери преди това са били араби, изглеждаха доста несигурни.

Бивш офицер от армията на Саддам Хюсеин, завършил Университета за ислямски науки в Мосул, той се присъединил към редиците на "Ал Каида" след американското нахлуване в Ирак и залавянето на Саддам Хюсеин през 2003 г., според американската неправителствена организация "Каунтър екстремизм проджект" (Counter Extremism Project - СЕР).

Курайши е задържан и пратен през 2004 г. в американския затвор "КемпаБука", в Южен Ирак, смятан за развъдник на джихадизма. Там той се е срещнал с Багдади. Освободен е бил по неизвестни причини. После се е присъединил към Багдади, който през 2010 г. пое контрола над иракския клон на "Ал Каида", преди да създаде последователно "Ислямска държава в Ирак", а след това "Ислямска държава в Ирак и Сирия" (ДАЕШ на арабски).

Спецоперация на САЩ в Сирия
БГНЕС

Според "Каунтър екстремизм проджект", Курайши се издигнал бързо в горните ешелони на бунтовниците, получил прякорите "Професора"а и "Разрушителя" и придобил репутацията на брутален човек, по-специално чрез елиминиране на опоненти на Багдади в рамките на ИД.

В родния му град Тал Афар, на 70 километра западно от Мосул, се създават работилници за експлозиви и се кроят планове за терористични атаки.

Курайши освен това играе важна роля в джихадистка кампания за ликвидиране на малцинството язиди чрез масови убийства, изселване и сексуално робство, отбелязва Жан-Пиер Филиу, професор в Института за политически изследвания "Сианс По" в Париж.

По времето, когато е начело на ИД Курайши се опитва да възстанови силата и активността на групировката, която загуби териториите, завладени от нея в Ирак и Сирия по време на съществуването на нейния "халифат" (2014-2019 г.).

Според експерти ИД винаги е подготвяла приемници на своите лидери. През последните месеци не е постъпвала никаква обоснована информация за човека, който би могъл да наследи Курайши начело на групировката, която, подобно на големия си съперник "Ал Каида", винаги е оцелявала след смъртта на лидерите си.
 
БТА