Дмитро Кулеба
Дмитро Кулеба / БТА
Външните министри на страните от НАТО днес ще се срещнат с украинския външен министър Дмитро Кулеба в Брюксел, за да обсъдят ситуацията на бойното поле и западната подкрепа за Киев, предаде ДПА. Ще бъдат коментирани и усилията на Украйна да съгласува структурата на отбраната и сигурността си с натовските стандарти.

"Сега трябва да започнем работа по конкретни стъпки, с които да помогнем на Украйна да стане наистина подготвена за присъединяване към НАТО", заяви латвийският външен министър Кришанис Каринш при пристигането си в централата на алианса в белгийската столица. Това включва "може би въпроси със законодателството, въпроси, свързани с въоръжените сили, оперативни процедури, оборудване, методи на работа", поясни Каринш. "В момента няма нужда да се впускаме в дебати кога и как (Украйна ще се присъедини към НАТО), но трябва да предприемем практически мерки", допълни той

Външните министри за първи ще проведат своята дискусия в рамките на новосъздадения съвет НАТО-Украйна, чиято цел е подпомагането на сътрудничеството между алианса и Киев, докато бъдат покрити критериите за членство. Този формат беше създаден през юли на срещата на върха на НАТО във Вилнюс, в която се включи и украинският държавен глава Володимир Зеленски. Оттогава имаше едно заседание на министрите на отбраната и няколко срещи на посланиците на страните членки. 

Ден преди срещата Кулеба заяви, че според него трябва да се създаде общо европейско отбранително пространство с координирана политика на отбранителните индустрии и че ще убеди колегите си от НАТО в това, допълва Укринформ. Ръководителят на украинската дипломация оповести идеята си на съвместна пресконференция с върховния представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел в Брюксел, съобщава кореспондент на Укринформ. Според Кулеба общото пространство трябва да включва не само страни членки на ЕС, но и държави които кандидатстват за евросъюза, както и техни съмишленици. "Споделих тези идеи открито с Жозеп Борел и ще продължа да ги обсъждам и утре в НАТО", каза Кулеба на вчерашния брифинг.
Николай Велев