/ iStock/Getty Images
В Австралия започна разследване на грубия арест на абориген, извършен снощи в южния град Аделаида, предаде Франс прес.

Агенцията отбелязва, че случаят идва в момент, когато страната става сцена на големи протести срещу отношението към коренните жители.

На публикуван в социалните мрежи видеозапис се вижда как полицаите задържат намиращ се на земята човек. В един момент един от тях изглежда му нанася удари.

Представителят на щатската полиция Грант Стивънс заяви, че някои полицаи са били отстранени от патрулна дейност и пренасочени към изпълнение на административни задължения до края на разследването. "Публикуваният в социалните мрежи видеозапис очевидно предизвика притеснения от реакцията на полицията", каза Стивънс.

На видеозаписа се чува как жителите, които снимат случващото се, молят полицаите да освободят заподозрения.

Силите на реда използвали лютив газ, когато някои граждани прояви неспокойствие по отношение на полицаите, заяви полицейски говорител. Силите на реда били извикани на място заради друг инцидент, преди да арестуват 28-годишния абориген, когото заподозрели за наркотрафик.

"Първоначално мъжът се показал склонен към сътрудничество, преди да започне да се съпротивлява. Полицията се опитала да арестува мъжа, който оказал съпротива и последвала борба", добави говорителят.

От няколко седмици в Австралия се провеждат големи протести срещу начина, по който силите на реда се отнасят към аборигените. Демонстрациите са свързани със световното движение "Животът на чернокожите има значение", отбелязва Франс прес.

Аборигените живеят на територията на Австралия от повече от 40 000 години. Европейски заселници достигат континента през 1788 г. В Австралия обаче има само 670 000 аборигени при население от 23 милиона души.

Несъразмерно висок брой от тях се намират в затвори в страната. Протестиращите са недоволни и от големия брой аборигени, починали след арест - над 400 през последните 30 години. Въпреки проведените разследвания няма започнал съдебен процес във връзка с подобен случай, отбелязва Франс прес.
БТА