US Конгресът се готви да гласува нов законопроект за безвизовия режим
US Конгресът се готви да гласува нов законопроект за безвизовия режим / netinfo

Американският конгрес се готви да гласува законопроект, с който към безвизовия режим за влизане в САЩ ще бъдат прибавени нови държави, но сред тях вероятно няма да бъдат съюзниците на САЩ в Източна Европа, предаде Асошиейтед прес. Разширяването на списъка с безвизови държави обикновено се използва като награда за някои от американските съюзници, допълва АП.

Много от страните, чиито граждани ще се нуждаят от виза за САЩ, са членове на НАТО и на Европейския съюз, а някои от тях имат или са имали военни контингенти в Ирак и Афганистан.

Очертанията на новата визова програма започнаха да се избистрят, след като Сенатът и Камарата на представителите се договориха по текста на законопроект за повишаване на сигурността на САЩ. Днес законопроектът вероятно ще бъде изпратен в Белия дом.

За много от страните от Източна Европа включването им в безвизовата програма на САЩ се е превърнало в деликатен политически въпрос и обект на интензивни консултации с Вашингтон, посочва АП.

В окончателния вариант законопроектът за нова визова програма поставя чисто технически пречки, свързани с броя на отказаните визи за САЩ на граждани на отделните държави.

Изискването е броят на отказите да не надхвърля 10 на сто от подадените молби за виза. Друг критерий е броят на гражданите на всяка страна, които са пресрочили разрешения престой в САЩ. Според статистически данни, предоставени от Държавния департамент на САЩ на сенатора Джо Либерман, председателствал

комисията за окончателното съгласуване на проектозакона за визовия режим на САЩ, Румъния, Полша, Литва, Латвия, Словакия и Унгария не покриват критериите за включване в безвизовата програма. Повечето от тези страни са малко над 10-процентната граница, а броят на отказите на визи за полски и румънски граждани надхвърля 25 на сто от подадените молби.

Чехия, Естония и Южна Корея в момента покриват критериите за безвизов режим. АП не посочва какви са позициите на България според критериите на законопроекта за визовия режим на САЩ.