/ ВМС
България, като една от черноморските страни, ще помогне на Киев в разминирането на акваторията на Черно море. Това съобщи министърът на отбраната на Украйна Алексей Резников, предаде UNIAN.

Според украинската агенция изявлението е направено по време на съвместния брифинг с министъра на отбраната на България Тодор Тагарев.

Резников обаче отказа да даде повече подробности по темата.

Тагарев: България може да започне предаването на бронира

Както отбеляза Резников, все още министрите не могат да кажат подробности.

"Но ние вече обсъдихме с българския министър на отбраната Тодор Тагарев въпроса за разминирането на Черно море и необходимите способности за това. Този проблем е общо предизвикателство за четирите черноморски държави - Украйна, България, Турция и Украйна", подчерта Резников.

Той добави, че българският му колега скоро ще има среща с министъра на отбраната на Румъния Ангел Тилвар, на която страните ще обсъдят въпросите за разминирането на Черно море. Според Тагарев разминирането на Черно море е важна задача за българските ВМС.

БСП иска изслушване на Тагарев заради опасения за националната сигурност

"Сега обсъждаме засилването на сътрудничеството между държавите и как след края на войната да направим така, че основните морски пътища да са безопасни и неминирани и как да работим в тази насока“, заяви българският министър, отбелязва украинската агенция.

По-рано бе съобщено, че Обединеното кралство даде на Украйна два противоминни кораба от клас Sandown "Черкаси" и "Чернигов". Но, тези миночистачи не могат да стигнат до Украйна, тъй като според изискванията на Конвенцията от Монтрьо Турция е спряла движението на всички военни кораби към Черно море през Босфора и Дарданелите. Следователно тези два кораба ще останат чужбина до края на войната, или до промяна на позицията на Анкара.