/ iStock/Getty Images
Хиляди уелски националисти участваха днес в "поход за независимост" в град Карнарвън и заявиха, че Великобритания "върви към катастрофален Брекзит без сделка" при управлението на новия министър-председател Борис Джонсън, предаде ДПА.

"Какъв ден! Невероятните 8000 граждани излязоха на поход в Карнарвън, за да покажат подкрепа за независимост на Уелс и по-добро бъдеще за всички наши граждани", заяви в Туитър главният организатор на проявата - уелската националистическа партия "Плайд Камри".

Брекзит е огромна икономическа възможност, твърди Борис Джонсън

"Бъдещето е възможно, но трябва да работим за това", каза партията.

Много от участниците в шествието скандираха лозунги в подкрепа на независимостта, носеха знамена и плакати и пееха патриотични уелски песни.

Депутатката от "Плайд Камри" в британския парламент Лиз Савил Робъртс заяви, че при управлението на Джонсън Великобритания "върви към катастрофален Брекзит без сделка, който ще съсипе нашите общини, промишленост и начин на живот - може би безвъзвратно".

Джонсън и Тръмп обсъдиха споразумение за свободна търговия след Брекзит


Според нея движението за независимост на Уелс е "сила, която да отхвърли регресивната, тесногръда и назадничава политика на тази умираща британска държава".

Първите министри на Шотландия и Уелс - Никола Стърджън и Марк Дрейкфорд - предупредиха по-рано тази седмица Джонсън, че излизане на Великобритания от Европейския съюз без сделка би имало "катастрофално въздействие" върху двата британски района, и призоваха за втори референдум за Брекзит.
 

Борис Джонсън
БГНЕС



Стърджън предупреждава, че си поставя за цел да бъде свикан референдум за независимост на Шотландия до две години, ако Великобритания напусне ЕС.
БТА