Учения на НАТО започнаха в Лвовска област, Русия ги критикува
Учения на НАТО започнаха в Лвовска област, Русия ги критикува / снимки: БГНЕС

Съвместните учения на страни от НАТО и на въоръжените сили на Украйна, които започнаха днес, демонстрират провокационния курс на алианса към подкрепа на на политиката на Киев и подклаждат реваншистките настроения на киевската "партия на войната". Това заявиха от министерството на външните работи на Русия, предаде ТАСС.

Украйна и САЩ започнаха военни учения, в които участват още 16 страни, включително България, в западната част на Украйна, съобщи Франс прес. Маневрите "Рапид трайдънт" ще продължат до 31 юли, а целта им е да се демонстрира международна подкрепа за военната операция на Киев срещу проруските сепаратисти.

В началото на церемонията по откриването на ученията, под звуците на химна на САЩ, двама американски войници издигнаха националния си флаг на стадиона на големия украински военен полигон Яворив, недалеч от границата с Полша. След това двама украински войници издигнаха украинското знаме. Украинският и американският командващи направиха преглед на войсковите части - общо около 2000 военни от 18 държави, които ги приветстваха на своите езици.

Учения на НАТО започнаха в Лвовска област Русия ги критикува
netinfo

В ученията ще участват танкове, а американски хеликоптери ще прелитат над зоната на маневрите. "Маневрите обединяват за пръв път 18 държави. Това показва широката подкрепа, с която се ползва Украйна в борбата си за свобода и суверенитет", каза украинският командващ, полк. Олександър Сивак.

В ученията ще участват 675 украински войници, някои от които са воювали в зоната на конфликта в Източна Украйна.

Учения на НАТО започнаха в Лвовска област Русия ги критикува
netinfo

"Започналите на 20 юли в Лвовска област под командването на САЩ поредни съвместни военни учения на страни членки на НАТО и на въоръжените сили на Украйна са нагледна демонстрация на поетия в Северноатлантическия алианс провокационен курс на безусловна подкрепа на политиката на сегашните киевски власти в югоизточната част на Украйна, в резултат на която в региона всеки ден продължават да загиват мирни жители", отбелязаха от руското дипломатическо ведомство.

Източник: БТА