Жена стана третият човек в света, който е бил излекуван от ХИВ - вируса, който причинява СПИН. Жената е излекувана с трансплантация на стволови клетки от пъпна връв. Сензационното съобщение е на учени.

Другите двама души, излекувани от ХИВ, Тимъти Браун и Адам Кастилехо, са получили трансплантации на костен мозък от донори, носещи генетична мутация, която блокира ХИВ инфекцията, съобщи по-рано Live Science. Мъжете са лекувани с възрастни хематопоетични стволови клетки - клетки, които се развиват във всички видове кръвни клетки, включително белите кръвни телца - ключов компонент на имунната система.

Тази генетична мутация е рядка и е идентифицирана само при около 20 000 донори на костен мозък до момента, съобщава The New York Times. Самата процедура по трансплантация на костен мозък нанася тежки последици за тялото, както по време на силно инвазивната процедура, така и известно време след това. И в Браун, и в Кастилехо, имунните клетки от костния мозък на донора са започнали атака срещу клетките на ХИВ в телата на пациентите; това състояние е известно като „болест на присадката срещу гостоприемника“. След тази първоначална реакция обаче и двамата мъже са били излекувани от ХИВ.

Вторият пациент, излекуван от ХИВ, разкри самоличността си (СНИМКИ)

Жената, която е била излекувана, е напуснала болницата само 17 дни след процедурата си, без никакви признаци на заболяването, казва д-р JingMei Hsu, лекар в Weill Cornell Medicine в Ню Йорк.

Освен че е ХИВ-позитивна, жената е имала остра миелоидна левкемия, рак, който засяга кръвотворните клетки в костния мозък, предаде Ройтерс. Тя е получила кръвта от пъпната връв и за лечение на рака и за нейния ХИВ, тъй като лекарите ѝ идентифицират донор с генетична мутация, блокираща ХИВ. Кръвта от пъпна връв съдържа голямо количество хемопоетични стволови клетки; кръвта се взема по време на раждането на бебето и след това се дарява от родителите, според Центъра за рак на Memorial Sloan Kettering (MSK).

Кръвта от пъпна връв предлага предимство пред костния мозък, тъй като донорите не трябва да бъдат тясно „свързани“ с техния реципиент на трансплантация. За трансплантации на костен мозък лекарите проверяват типа тъкан на човешки левкоцитен антиген (HLA) на донора и реципиента, което се отнася до това дали индивидите носят специфични протеини, наречени HLA.

Процедурата на жената се е състояла през август 2017 г., като и до момента не могат да бъдат открити следи от вируса или антитела срещу него.

Случаят на жената е част от по-голямо базирано в САЩ проучване, което ще проследи общо 25 души с ХИВ, предаде Ройтерс. Тези лица ще бъдат подложени на трансплантация на стволови клетки от пъпна връв за лечение на рак и организаторите на изпитването след това ще ги наблюдават, за да видят дали техният ХИВ статус се променя след процедурата.

 
БГНЕС