/ ThinkStock/Getty Images
Бившият майстор-готвач Адам Кастилехо разкри, че той е „Лондонския пациент“ - вторият човек в света, излекуван от вируса ХИВ, съобщи в. „Ню Йорк таймс“. Кастилехо е решил да излезе от анонимност, след като почти две десетилетия се е борил с болестта, за да стане „посланик на надеждата“.Лекарят на Кастилехо описа случая, който е едва вторият в медицинската практика, миналата година на специализирана конференция за ХИВ/СПИН и в статия в сп. „Нейчър“. По желание на пациента той запази анонимността му. Тогава вирусът ХИВ не е откриван в кръвта му 18 месеца след трансплантация на стволови клетки за лечение на рак на кръвта. Лекарят му миналата година се въздържаше да го нарича излекуван, а предпочиташе да казва, че е в ремисия. Четири години след процедурата, извършена през 2016 г. обаче, Кастилехо няма нито рак, нито ХИВ.

Учени се похвалиха с пациент, „излекуван“ от СПИН

Д-р Равиндра Гупта от университета в Кембридж, който е вирусолог на Адам Кастилехо, сега каза: „Мислим, че вече той е излекуван, защото измина още една година, и сме направили повече изследвания“.Що се отнася до ХИВ, „излекуван“ означава, че няма клетки с вируса.

Как се живее със СПИН - историята на един самотен българин

Сходна процедура с трансплантация на произвеждащи кръв стволови клетки с мутация, която ги прави много резистентни на ХИВ, доведе до първия случай на излекуван от инфекцията пациент през 2007 г. Тимъти Рей Браун, наричан „Берлинския пациент“ е съветвал Кастилехо как може да му се отрази огласяването на името му.

Учени обявиха напредък в създаването на ваксина срещу ХИВ

Двата случая обаче не означават, че е открита панацея срещу ХИВ. Подобна интервенция засега не е широко приложима. Трансптлантацията на стволови клетки и костен мозък е животозастаршаваща, с огромни рискове. Опасна е особено реакция на пациента, ако заместващите имунни клетки не се прихванат. Случаите с Германския и Лондонския пациент са интересни предимно от изследователска гледна точка. За хората, живеещи с ХИВ, по-безопасен вариант са лекарствата, намаляващи вируса до неоткриваеми нива.
БТА