Дафне Каруана Галиция
Дафне Каруана Галиция / БГНЕС
Следствието за убийството на малтийската журналистка Дафне Каруана Галиция предполага, че то може да е свързано с нейните разследвания за контрабандата на горива от Либия в Европа, съобщи новинарският тв канал "РАИ нюз 24", цитиран от ТАСС. Каналът се позовава на източници в италианските правоохранителни органи.

Новите разкрития на убитата в Малта журналистка разобличават далавери на високо ниво (СНИМКИ)

Каналът припомня, че миналата седмица по заповед на прокуратурата на Катания (град на остров Сицилия) са били арестувани и взети под домашен арест девет души - либийци, италианци, свързани с мафията, и двама малтийци, включително бившия защитник от националния футболен отбор на Малта Дарен Дебоно, който е смятан за организатор на незаконната мрежа.

Според отработената схема краденото от либийските находища гориво при съучастието на местни милиции се прехвърляло с катери на танкери, после още веднъж било прехвърляно на друг кораб край бреговете на Малта, след което достигало до италианските пристанища и рафинерии. После преработеното гориво се пласирало в Италия и някои европейски страни. В италианското разследване фигурират 80 000 тона гориво на обща стойност 30 млн. евро.

Убийството на „жената Уикилийкс” шокира Европа


Галиция, която извършвала журналистическо разследване на офшорни сметки, изучавайки т.нар. Панамски документи, неведнъж разобличавала незаконната търговия с либийски петрол през Малта. Напоследък там бяха убити няколко души, които според нея са били свързани с този бизнес.

Журналистката загина на 16 октомври при взрив в колата, в която тя се намираше. Произшествието веднага бе квалифицирано като убийство и от малтийските власти, и от международната общност. В разследването участват експерти от ФБР.

Малта обеща да стигне до дъното на историята с убитата журналистка

Междувременно дсъпругът и тримата синове на убитата журналистка се явиха в съд в Малта по дело за клевета срещу Галиция, седмица след убийството й. Делото е заведено от малтийския министър на икономиката Крис Кардона, когото тя приживе обвини, че е посетил публичен дом в Германия по време на правителствена командировка там. Министърът, който отрича обвинението, не се яви в съда и делото бе отложено.

Малта предлага 1 мил. евро за информация за убиеца на разследваща журналистка

Според законодателството в Малта дело за клевета не се прекратява, след като обвиняемият почине, и ответници по него остават наследниците му. Така семейството на загиналата журналистка е заплашено да плати глоба, която може да достигне 11 000 евро.
 
БТА