Дафне Каруана Галиция
Дафне Каруана Галиция / БГНЕС
Малтийска разследваща журналистка беше взривена в колата й. Дафне Каруана Галиция, разкрила корупция във висшите ешалони на властта, загина половин час след последната си уличаваща публикация. Убийството, извършено в държавата председател на Съвета на Европейския съюз през първата половина на 2017 година, шокира Европа и предизвика гняв и възмущение.

Автомобилът на Дафне Каруана Галиция се е взривил и отхвръкнал в близкото поле малко след като тя е напуснала дома си в понеделник следобед. Синът й Матю заявява в публикация във Facebook, че никога няма да забрави как тича през ада на полето, опитвайки се да отвори вратата.

Последният материал на 53-годишната журналистка, публикуван половин час преди убийството, обвинява в корупция Кийт Шембри - началник на кабинета на малтийския премиер. Блогърката напада и опозиционни фигури. „Измамници има накъдето и да се обърнеш. Ситуацията е безнадеждна”, възкликва тя.

Според информация на местни медии, преди две седмици Каруана Галиция е уведомила полицията, че получава смъртни заплахи.
Новите разкрития на убитата в Малта журналистка разобличават далавери на високо ниво (СНИМКИ)

Статиите на блогърката често са събирали повече читатели от общия тираж на вестниците в Малта, а влиянието й беше достатъчно силно да предизвика политическа криза. Тя обвини съпругата на министър-председателя Джоузеф Мускат, че получава подкупи от управляващо в Азербайджан семейство чрез тайни офшорни сметки в Панама. Премиерът Мускат отрече и свика предсрочни избори през юни 2017-а, които спечели, независимо от скандалите.

През 2016 година Каруана Галиция информира, че политически съюзници на Мускат са създали компания в Панама и таен тръст в Нова Зеландия.

„Каквото са искали да прикрият чрез компанията и новозеландския тръст е незаконно. Никой на тази позиция не би създал компания в Панама и тръст в Нова Зеландия за нещо, което притежава законно. Така че, каквото и да се случва в тази компания е свързано с плодовете на корупция. Те са очаквали никога да не бъдат разкрити, но бяха разкрити“.
Журналистката беше трън в очите както на политическото статукво, така и на подземния свят. През последните две години работата й беше свързана основно с разкрития от т. нар. „Панамски досиета” – 11.5 милиона документи, „изтекли” от база данни на четвъртата по големина офшорна компания в света – Мосак Фонсека.

Дафне Каруана Галиция
БГНЕС

Европейското издание на „Политико”, което нарече Каруана Галиция жената Уикилийкс”, включи журналистката с списъка на 28-те личности, които „променят, разтърсват и раздвижват Европа”.

Хиляди хора със запалени свещи се събраха, за да почетат паметта на Дафне. Сред тях беше и приятелят й Люк Френдо.

„Това със сигурност е най-тъжният ден в живота ми. Като малтийски гражданин мисля, че Дафне не беше само журналист и безстрашен човек, но четвърта колона на демокрацията ни. Днешното отвратително убийство е престъпление не само срещу човешко същество, срещу журналист, но и срещу основите на нашата демокрация”.

Популярна малтийска блогърка беше убита с бомба

Синът на блогърката от своя страна осъди малтийската държава, наричайки я мафиотска. Според него, майка му е убита, тъй като е застанала между закона и тези, които го нарушават.

Матю Каруана Галиция е разработчик и журналист в Международния консорциум на разследващите журналисти. Базираната във Вашингтон организация, която спечели Пулицър за работата си по „Панамските досиета”, заяви, че е шокирана от смъртта на Дафне Каруана Галиция и е „дълбоко загрижена за свободата на пресата в Малта“.