Убийството на чернокож младеж предизвика безредици в американския град Фъргюсън
Убийството на чернокож младеж предизвика безредици в американския град Фъргюсън / снимки: Guliver/Getty Images

Около 200 протестиращи се сблъскаха в полицията в американския град Фъргюсън, щата Мисури, след нов ден на улични протести срещу убийството на 18-годишен младеж от полицай в града преди седмица, предаде АП.

През изминалата нощ протестиращи нахлуха в магазина, където стана трагедията, и започнаха да плячкосват и да рушат. Реакцията бе в отговор на оповестената от полицията информация, че има доказателства, че малко преди да бъде застрелян чернокожият Майкъл Браун е откраднал кутия с пури на стойност около 50 долара от магазина и на излизане е заплашил един човек.

Протестиращите са започнали да замерят с камъни и други обекти полицията, притекла се в отговор на сигнала за безредици, и един полицай е пострадал. За да спадне напрежението, полицаите са се оттеглили, без да арестуват никого.

Плячкосани са били и други магазини. Близките на Браун твърдят, че като оповестява компрометираща информация за убития младеж полицията се опитва да повлияе на преценката на съда по делото срещу стрелялия по него полицай, предава БТА.

На пресконференция вчера полицейският шеф на Фъргюсън Томас Джаксън оповести, че по-рано в деня на фаталния инцидент - 9 август - Майкъл Браун и неговият приятел Дориан Джонсън са извършили кражба на пури от магазин в града.

Полицаят Дарън Уилсън спрял двамата младежи, след като получил съобщение и описание за кражбата по полицейската радиостанция.

Убийството на чернокож младеж предизвика безредици в американския град Фъргюсън
netinfo