Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган, който е яростен критик на действията на Израел в Газа, заяви, че ще има сериозни последици, ако Израел продължи да заплашва с нападения срещу служители на Хамас на турска територия, и заяви, че страната му е подала петиция до Международния наказателен съд (МНС) за повдигане на обвинения срещу Бенямин Нетаняху и други израелски служители за предполагаеми военни престъпления в Газа, съобщи „Гардиън“.

Ердоган: Проверете в Израел за ядрени оръжия

Коментарите на турския президент повториха предупрежденията на други турски официални лица в отговор на ръководителя на израелската агенция за вътрешна сигурност Шин Бет, който заяви в аудиозапис, че неговата организация е готова да унищожи Хамас "на всяко място", включително и в Турция.

По отношение на правните стъпки Ердоган заяви: "Внесохме военните престъпления, извършени в Газа, в дневния ред на съда и ще следим за това. Нетаняху няма да може да избегне плащането на наказанието за своите действия. Рано или късно той ще бъде съден и ще плати цената за извършените от него военни престъпления".

Държавният глава на Турция също така отхвърли коментарите, направени в Израел относно бъдещето на Газа, като заяви, че плановете за буферна зона, предадени от Израел на няколко арабски държави и Турция, са неуважителни" към палестинците.

Втори кораб с помощи от Турция за Газа пристигна в Египет

Ердоган заяви, че бъдещето на Газа след войната ще бъде решено от палестинския народ и че Израел трябва да върне окупираните от него територии. Той също така заяви, че западната подкрепа за Израел, по-конкретно от страна на САЩ, е довела до настоящата ситуация в региона.
БГНЕС