Грета Тунберг
Грета Тунберг / Gulliver/Getty Images
Шведската природозащитничка Грета Тунберг се присъедини към млади активисти, събрали се пред сградата на шведския парламент в рамките на днешния глобален ден за действия за климата, предаде ДПА.

"Училищна стачка - седмица 110-а", написа тя в Twitter. "Днес е нашият глобален ден за действия за климата и ние стачкуваме на над 3100 места! Заради Ковид-19 в Швеция не е позволено на едно място да се събират повече от 50 души, така че се приспособяваме (към ситуацията)".

Тунберг публикува и снимка, на която тя и други активисти са с маски и стоят на разстояние един от друг. Тя държи саморъчно направен плакат, на който пише "Училищна стачка за климата", и друг с надпис "Климатична справедливост", в който се напомня и необходимостта да се спазва ограничението за събиране на 50 души на едно място.

17-годишното момиче организира първия си протест именно пред сградата на шведския парламент през август 2018 г. Впоследствие тези протести прераснаха в глобално движение за насочване на вниманието към климатичните промени.
БТА