Доналд Тръмп
Доналд Тръмп / Gulliver/Getty Images
Американският президент Доналд Тръмп заяви, че никога няма да признае поражението си на изборите в САЩ през ноември и все още се смята за победител, предава TACC.

"Никога няма да се предадем, никога няма да признаем поражение. Това няма да се случи. Не можете да признаете поражение, когато става въпрос за кражба. Страната ни е понесла достатъчно. Вече няма да търпим това. Ще сложим край на тази кражба", каза американският лидер в обръщение към участниците в „Марш за спасяване на Америка“ - многохилядната демонстрация на неговите поддръжници във Вашингтон.





Тази демонстрация беше организирана във връзка с факта, че Сенатът и Камарата на представителите на Конгреса на САЩ в следващите часове трябва да одобрят резултатите от президентските избори в САЩ, проведени през ноември, в които съперникът на републиканеца Тръмп, демократът Джо Байдън, спечели.





Според настоящия президент Доналд Тръмп той е "спечелил с голяма разлика" на президентските избори на 3 ноември. Тръмп продължи с твърдението, че демократите са му „откраднали“ победата. „Днес ще представя доказателства, че сме спечелили тези избори“, подчерта държавният глава, без да обясни как би го направил. Президентът заяви, че е спечелил изборите през 2020 г. с по-голяма разлика, отколкото през 2016 г.

Съвместно заседание на американския Сенат и Камарата на представителите за одобряване на резултата от президентските избори през ноември беше прекратено малко след започването му, след като редица депутати от републиканската партия представиха своите възражения на тази сесия. Заседанието на двете камари на Конгреса беше излъчена на живо от американски новинарски канали.

Сесията беше прекъсната няколко минути след началото - с обявяването на резултатите от изборите за щата Аризона. Републиканецът Пол Госар, член на Камарата на представителите от този щат, се противопостави на одобряването на резултатите от изборите в Аризона. Според него той и още 60 колеги са подали възражението заедно. "Ние възразяваме срещу преброяването на електоралните гласове в Аризона", каза Госар.
Агенция "Фокус"