Доналд Тръмп
Доналд Тръмп / БГНЕС
Президентът на Съединените щати Доналд Тръмп определи оставката на лидера на Боливия Ево Моралес като "значим момент за демокрацията в Западното полукълбо", пише АФП.

"Тези събития изпращат силен сигнал на незаконните режими във Венецуела и Никарагуа, че демокрацията и волята на народа винаги ще надделее", казва Тръмп в изявление.


Президентът на Боливия Ево Моралес подава оставка


От Държавния департамент на САЩ казаха, че нямат предпочитан кандидат за президент на очертаващите се нови избори в Боливия. Вашингтон призова, също така, протестиращите в Боливия да уважат статута на посолството на Венецуела в страната.
 


Посолството беше превзето от настроените срещу Ево Моралес протестиращи, които са недоволни от твърдата подкрепа, която президента на Венецуела, социалистът Николас Мадуро декларира за Моралес.


Ево Моралес, най-дълго управлявалият президент в Латинска Америка, бе свален от уличните протести


"Отнасяме се много сериозно към неприкосновеността на дипломатическите мисии и призоваваме участниците в този и всеки друг протест, да я спазват.", казаха от Държавния департамент на САЩ, въпреки че Вашингтон не признава Мадуро за легитимен президент на Венецуела.
БГНЕС