Доналд Тръмп
Доналд Тръмп / Gulliver/Getty Images
Президентът на САЩ Доналд Тръмп заплаши, че ще освободи затворници от „Ислямска държава“ на европейските граници, ако Франция, Германия и други страни не вземат обратно заловените си граждани.

"Победих халифата", заяви Тръмп пред репортери в Овалния кабинет по време на среща с австралийския премиер Скот Морисън. "И сега имаме хиляди военнопленници, бойци на ИД", добави държавният глава.

"Молим държавите, от които са дошли, от Европа, молим ги да вземат обратно тези военнопленници", каза Тръмп. „И те могат да се оправят с тях, , да правят каквото искат.

"Досега те отказваха", каза Тръмп, подчертавайки, че става дума за Германия и Франция.

„И в един момент ще трябва да кажа: „Съжалявам, но вие или ги вземете обратно, или ние ще ги пуснем на вашата граница“, каза той.

"Защото в Съединените щати няма да имат хиляди и хиляди хора, които сме заловили, разположени в залива Гуантанамо, държани в плен в залива Гуантанамо през следващите 50 години и ние да харчим милиарди и милиарди долари", каза Тръмп.

"Направихме на Европа огромна услуга", продължи Тръмп. "Ако не ги приемат обратно, вероятно ще ги поставим на границата и тогава ще трябва да ги заловят отново."

Тръмп отправи подобна заплаха преди около месец, когато се оплака от нежеланието на европейските държави да вземат обратно заловените си граждани.

Хиляди заловени бойци на ИД, включително много европейци, се задържат в лагери в Сирия.
БГНЕС