/ БГНЕС
Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че бившият му съветник по националната сигурност Джон Болтън е нарушил закона, като е включил в книгата си секретна информация, пише РИА Новости.

Болтън: Тръмп искаше да изтегли САЩ от НАТО през 2018 година (ВИДЕО)

"Той наруши закона. Това е класифицирана информация и той нямаше разрешение. Тя (книгата, бел.ред.) сега предизвика голям шум", заяви Тръмп в интервю за „Фокс Нюз“, като не уточнява за какви тайни става въпрос.

В същото време той похвали търговския представител на САЩ Робърт Лайтхайзер, който при изслушване в Конгреса отрече твърдението на Болтън, че Тръмп е възнамерявал да поиска от Китай помощ за преизбиране за втори мандат.

В сряда Министерството на правосъдието на САЩ поиска чрез съда да спре публикуването на книгата на Болтън, позовавайки се на секретността на съдържанието. Министерството на правосъдието изисква издателството Simon & Schuster да забавят публикуването на книгата, докато Болтън не я съгласува с администрацията по отношение на класифицираната информация.

Министерството на правосъдието също така моли съда да постанови унищожаването на вече отпечатани копия на книгата и да забрани изтичането на части от съдържанието й в медиите.

Съдят бившия съветник по национална сигурност на САЩ заради книга (ВИДЕО)

Малко след като информацията за съдебното дело, във водещи американски медии се появиха откъси от книгата, които съдържат нелицеприятни характеристики за Тръмп и критиката към неговите действия.

Авторите на публикациите, позовавайки се на книгата на Болтън, писаха по-специално, че Тръмп се интересува дали Финландия е част от Русия, заявиха, че не иска да оказват военна помощ на Украйна, и помолиха китайския лидер Си Дзинпин за помощ при преизбиране на поста на президент на САЩ, което може да бъде интерпретиран като престъпление.
БГНЕС