/ БГНЕС
Сблъсъци избухнаха в населен с мигранти квартал в третия по големина шведски град - Малмьо, след като демонстрант подпали екземпляр на Корана, съобщи местната полиция, цитирана от Асошиейтед прес.

Полицията в Малмьо каза, че нейни служители са били замеряни с камъни, а десетки автомобили са били подпалени, включително в подземен гараж, и описа събитията, започнали вчера и продължили през изминалата нощ като "съпроводени с насилие бунтове".

Сблъсъците започнаха след като антиислямският активист Салуан Момика изгори вчера екземпляр на Корана, а разгневена тълпа се опита да го спре, съобщи полицията. По данни на правоохранителните органи са били задържани трима души.

По-рано днес тълпа от предимно млади хора подпали гуми и други предмети, като някои от тях разхвърляха тротинетки, велосипеди и заграждения в квартал "Розенгард" в Малмьо, където е имало подобни сблъсъци и в миналото. Няколко души издигнаха плакати срещу изгарянето на Корана.

"Независимо от причините за тези бунтове, подпалването на коли, насилието срещу полицейски служители, независимо от причината, мисля, че всички шведи смятат това за напълно недопустимо", каза на пресконференция шведският премиер Улф Кристершон.

През изминалите месеци Момика, който е бежанец от Ирак, оскверни екземпляри на Корана при поредица от антиислямски протести, основно в Стокхолм. Шведската полиция даде разрешение за тези протестни прояви, позовавайки се на свободата на словото. Те обаче предизвикаха гневна реакция в някои мюсюлмански държави, нападения срещу шведски дипломатически представителства и заплахи от страна на ислямски екстремисти. Мюсюлмански лидери в Швеция призоваха властите да намерят начини да спрат случаите на оскверняване на Корана.
Алексей Маргоевски/БТА