Полицията в Швеция е задържала двама души при нова демонстрация, включваща изгаряне на свещената за мюсюлманите книга Коран.

След като подобни негови действия през последните месеци доведоха до напрежение между Стокхолм и ислямския свят, днешният протест в Малмьо отново е бил организиран от иракския имигрант Салуан Момика.

След като на демонстрацията са се събрали както съгласни с него, така и недоволни от горенето на книгата, в ранния следобед се е стигнало до сблъсъци, предава БНР.

Момика е бил замерян с камъни. Задържани са 10 души, като двама ще останат в ареста.

Ал Кайда зове за мъст заради горенето на Корана в Швеция и Дания


Политическите протести на Момика пред джамии и посолство на различни мюсюлмански страни доведоха до високо напрежение, като на два пъти при насрещни демонстрации в Багдад беше щурмувано шведското представителство в Ирак.

Шведското разузнаване повиши нивото на опасност от терористични действия, а правителството затегна контрола по границите.

Въпреки че действията на Момика продължава да се охранява от властите като форма на свободно изразяване, сега Стокхолм обмислят забрана за горене на религиозни текстове при определени обстоятелства.
БНР