Трима убити и над 260 арестувани при сблъсъци между ислямисти и полиция в Египет
Трима убити и над 260 арестувани при сблъсъци между ислямисти и полиция в Египет / снимка: БГНЕС, архив

Трима души бяха убити, а 265 ислямисти бяха арестувани при сблъсъци по време на забранени протести на привърженици на движение „Мюсюлмански братя” днес в Египет, съобщи министерството на вътрешните работи, цитирано от АФП.

Действията на „Мюсюлмански братя” - движението на сваления президент Мохамед Морси, смятано от властите за терористична организация - причиниха смъртта на трима души, влезли в стълкновения с населението, заяви в комюнике министерството.

По-рано Ройтерс съобщи за един убит при сблъсъци между симпатизанти на ислямисткото движение „Мюсюлмански братя” и полицията в град Самалут, в южната египетска провинция Миня, а ИТАР-ТАСС - за втори, убит в Думят ал Хадид, северно от Кайро. АФП съобщи за ареста на 148 протестиращи привърженици на Морси в няколко египетски града.

Египетските сили за сигурност използваха сълзотворен газ срещу десетки привърженици на сваления президент Мохамед Морси, а властите затягат мерките за сигурност в столицата след подновяването на призивите за масови митинги, съобщи АП.

Полицията за борба с безредиците прогони протестиращи студенти, които скандираха срещу армията и полицията в ислямския университет „Ал Азхар” в Кайро.

Противници на Морси също се включиха в схватките с протестиращите, съобщава египетската държавна информационна агенция. Сблъсъци днес имаше и в два други квартала на столицата.

Бронирани автомобили затвориха основните площади и центъра в Кайро и други големи градове след като организацията „Мюсюлмански братя” и нейни съюзници обявиха протести в знак на неподчинение на решението на временното правителство да обяви организацията за терористична, посочва БТА.

Източници от службите за сигурност казаха, че 32-ма поддръжници на „Мюсюлманските братя” са били задържани при втората вълна арести от сряда насам, когато тяхната организация бе обявена за терористична, предаде Ройтерс.

Бяха отправени и нови предупреждения от властите, че всеки, който вземе участие в подкрепа на ислямисткото движение, ще бъде наказван съгласно антитерористичните закони.