Свалянето на американския безпилотен самолет над Черно море категорично е вражеска провокация от страна на Русия”. Това заяви пред NOVA бившият министър на отбраната Тодор Тагарев.

„Тя е изпълнена по решение от най-високо равнище. Вероятно лично Путин е бил ангажиран при това решение. При този случай САЩ дават първа загуба във войната между Русия и Украйна”, коментира Тагарев.  

„В този казус не виждам случайност. Това са преднамерени действия на пилотите. Второ в този инцидент Америка дава загуби вече”, смята военният експерт.  

САЩ твърдят, че са свалили свой дрон над Черно море заради руски изтребител

„Руските пилоти са проигравали такива казуси. Те са опитали няколко начина да свалят дрона. Единият е като застанат пред него и дронът попадне под струята им. Тя е изключително силна, това рязко наруша аеродинамиката на дрона, той лесно губи управление. Вторият е като са пускали гориво. Третият е, това, което казва и американската страна, че е имало механичен контакт между един от самолетите и витлото на дрона. Това е много рисково. Този дрон не маневрира бързо, лети със сравнително ниска скорост, по стабилна траектория. Не изключвам също така вероятността да е имало и стрелба срещу дрона”, каза Тагарев.

По думите му дронът е летял в международно въздушно пространство, където няма ограничения.

Вижте повече във видеото.
NOVA