Руски изтребител Су-27 е ударил витлото на американски дрон за наблюдение "Рийпър" и това е станало причина той да се разбие в Черно море в инцидент, осъден като "безразсъден" от американски военни, предаде Ройтерс.

„Нашият самолет Ем Кю-9 (MQ-9) извършваше рутинни операции в международно въздушно пространство, когато е бил прехванат и ударен от руски самолет. Това е довело до катастрофа и пълно унищожение на Ем Кю-9", каза в изявление генералът от военновъздушните сили на САЩ Джеймс Хекър, който е командващ ВВС на САЩ в Европа и Африка.

Според изявлението му на няколко пъти преди сблъсъка руските Су-27 са изхвърлили гориво върху Ем Кю-9, прелитали са пред дрона и, в крайна сметка, по “безразсъден, необоснован и непрофесионален начин" единият от тях е блъснал американската машина.

"Всъщност тази опасна и непрофесионална постъпка на руснаците едва не доведе до катастрофа и на двата самолета. Американските и съюзническите самолети ще продължат да оперират в международното въздушно пространство и ние призоваваме руснаците да се държат професионално и безопасно", се казва в изявлението на генерал Хекър, съобщи ДПА.

Американският президент Джо Байдън е бил информиран за инцидента. Главнокомандващият обединените сили на НАТО в Европа генерал Кристофър Каволи от САЩ е информирал съюзниците от пакта за случилото се, което беше енергично критикувано от Белия дом и Пентагона, посочва Асошиейтед прес.

Руското министерство на отбраната заяви, че нейни изтребители не са влизали в контакт с американски безпилотен самолет, който по-рано се разби в Черно море, като вместо това Москва твърди, че дронът се е разбил поради "рязка маневра", предаде Ройтерс.

"Руските изтребители не са използвали бордовите си оръжия, не са влизали в контакт с безпилотния летателен апарат и се върнаха благополучно на летището, на което са базирани", заявиха от министерството на отбраната.

Според Москва причина за падането на американския дрон MQ-9 (Ем Кю-9) е извършване на рязка маневра, поради което “машината премина в неуправляем полет, губейки височина и се удари във водната повърхност”, предаде ТАСС.

Бяхме принудени да разбием своя Ем Кю-9 “Рийпър” поради повредите, причинени на безпилотния самолет за наблюдение от руски самолет, съобщи Пентагонът, предаде Ройтерс.

"Заради повредата се оказахме в положение да се наложи самолетът да се разбие в Черно море", заяви бригаден генерал Пат Райдър пред журналисти, като добави, че дронът не е можел да лети след повредата.

Държавният департамент на САЩ е извикал посланика на Русия във Вашингтон след инцидента с дрона, съобщи Ройтерс, цитирайки Нед Прайс, говорителя на американското дипломатическо ведомство.

Той допълни, че посланикът на САЩ в Москва е отправил остро послание до руското министерство на външните работи.
Пламен Йотински, БТА