/ iStock/Getty Images
"Вариантът на коронавируса "Делта", открит първо в Индия, става доминиращ по света", каза висшият изследовател на Световната здравна организация (СЗО) Сумиа Сваминатан, цитиран от Ройтерс.

Какво представлява индийският вариант на COVID-19?

Експертът изрази също разочарованието си от провала на германската ваксина CureVac в изпитанията да постигне стандартите за ефикасност на СЗО, в частност в момент, когато високо заразни варианти на вируса пораждат нуждата от нови и ефективни препарати.

Великобритания регистрира рязък скок на заразените с варианта "Делта", докато германски високопоставен здравен служител прогнозира, че този вариант бързо ще стане доминиращ, въпреки нарастващите темпове на ваксинация.

Над 4 млн. са жертвите на COVID-19 в света

Руските власти определиха като причина за ръста на случаите на COVID-19 в страната нежеланието на хората да се ваксинират и "нихилизма", след като в Москва беше регистриран рекорден брой новозаразени, най-вече с варианта "Делта", което породи тревоги от трета вълна.

"Вариантът "Делта" е на път да стане доминиращ по света заради по-лесното му предаване", каза на пресконференция Сваминатан.

Говорейки за провала при изпитанията на ваксината на CureVac, експертът отбеляза, че само заради една ваксина не може да се говори, че всички иРНК ваксини са еднакво по-малко ефективни, защото всяка използва малко по-различна технология.
БТА