/ iStock/Getty Images
Ситуацията с коронавирусната пандемия остава катастрофална, държавите засега не бива да се отпускат и трябва да спазват мерки за сигурност. Това заяви на среща под наслов "Пандемии на бъдещето. Стратегии за готовност", организирана в рамките на Петербургския икономически форум, Майкъл Райън, директор на програмата за извънредни ситуации на Световната здравна организация (СЗО), предаде ТАСС.

"При все че общият брой случаи намалява, рисковете остават много високи. Пандемията остава сериозна катастрофа. Необходимо е всички страни да вземат сериозни мерки, никой не може да се отпуска, трябва да се готвим и за бъдеща пандемия. Ако няма готовност, ще се наложи да платим висока цена", каза той.

Райън посочи, че в няколко региона като Азия и Централна Америка през последните пет седмици броят на заразените е продължил да расте.

Остава и рискът от неравномерното разпределение на ваксините, добави той. Съществува и социално неравенство, както и неравенство в предоставянето на здравни услуги. Има неравенство между различните социални групи в една и съща страна, което може да има за резултат неефективна система за управление, отбеляза директорът на програмата за извънредни ситуации на СЗО.
БТА