Индийският вариант на COVID-19 вече е в България. Случаят е от месец май, но беше оповестен вчера. Това накара здравният министър д-р Кацаров да поиска обяснение от Националния център по заразни и паразитни болести каква е причината за забавянето. 

Какво трябва да знаем за индийския вариант?

„Този вариант има една мутация, която подобрява свързването на Spike протеина към клетъчния рецептор. Това го прави и по-заразен, което означава, че той се разпространява по-бързо сред населението. Проучвания сочат, че той е 200% по-заразен от оригиналния вариант на вируса от Ухан”, обясни за NOVA доц. Ивайло Алексиев от НЦЗПБ.

„Делта” вариантът е вероятно най-заразният до този момент", добавя специалистът.

Разкриха повече подробности за първия случай на индийския вариант на COVID-19 у нас

„Няма данни за по-тежко протичане на болестта. Към момента се прави проучване на място, за да се установят контактните на заразеното в България лице. Трябва да проверим дали в този район не циркулира този вариант. Масовата ваксинация е единствения начин да го ограничим”, заяви доц. Алексиев.

Повече по темата гледайте във видеото.

Припомняме, че заразеният с индийския вариант на COVID-19 е мъж във възрастовата група 20-30 години от град Плевен. Изследван е в спешното отделение на УМБАЛ "Д-р Георги Странски" – Плевен с оплаквания от болки в гърдите, повишена температура и кашлица. Диагностициран е с COVID-19 и оставен за домашно лечение, без необходимост от хоспитализация. Не е декларирал пътуване в чужбина.
NOVA