Здравният министър д-р Стойчо Кацаров разпореди на ръководството на НЦЗПБ да му докладва лично за цялата налична информация във връзка с оповестения случай. Той иска изясняване на всички факти и обстоятелства - кога е взета пробата, какво епидемиологично проучване е направено, защо е отнело толкова време изследването на пробата – от 21 април до 17 юни, кога е постъпила в НЦЗПБ, кога е изпратена в чужбина и т.н.

Според здравния министър заради високия риск за общественото здраве е недопустимо толкова дълго време след вземането на пробата да бъдат публично обявени резултатите от нея.

Здравният министър увери, че няма необходимост от допълнителни мерки по отношение на индийския вариант на COVID-19, който е бил засечен в Плевен.

Няма причина за паника, предстои да се направи малко по-задълбочено проучване на контактните на човека, регистриран като заразен с индийския вариант на коронавирусната инфекция“. Това каза пред журналисти Кацаров.

По думите му засега това е изолиран случай, който не е тежък. „Но е силно предупреждение, че ако продължаваме да подценяваме вируса и се колебаем дали се ваксинираме, вълна от инфекция би могла да настъпи и по-рано, преди есента“, каза още Кацаров.

„Няма да се променят противоепидемичните мерки заради случая в Плевен, но ако се регистрира нарастване на броя на случая на заразените, нашата възможност е тази“, допълни Кацаров.

Първи случай на индийския вариант на COVID-19 у нас

Министърът заяви, че е възложил да се работи върху проект на заповед за ясни, предварително определени критерии, които да са предвидими за живеещите в България и за пристигащите в страната. Критериите ще са основани на базата на критериите на Европейската комисия, обясни той.

По-рано през деня стана ясно, че пробата от временно пребиваващ в страната пациент, изпратена от болница "Д-р Георги Странски" - Плевен на 21 април, е била секвенирана в НЦЗПБ на 5 май. След повторен анализ в международната генна банка GISAID, през юни е установено, че се класифицира като "Вариант на безпокойство", преди наричан още "Индийски вариант" на COVID-19.

Кацаров разпореди на ръководството на НЦЗПБ да му докладва лично за цялата налична информация във връзка с оповестения случай. Той иска изясняване на всички факти и обстоятелства - кога е взета пробата, какво епидемиологично проучване е направено, защо е отнело толкова време изследването на пробата – от 21 април до 17 юни, кога е постъпила в НЦЗПБ, кога е изпратена в чужбина и т.н.

Според здравния министър заради високия риск за общественото здраве е недопустимо толкова дълго време след вземането на пробата да бъдат публично обявени резултатите от нея.

 
БТА