У нас е откритa нова мутация на COVID-19, съобщиха от Националния център по заразни и паразитни болести.

"При изследвания на SARS-CoV-2, чрез целогеномно секвениране от ново поколение на клинични проби взети от различни части на страната, за първи път в България беше установена мутация от особено значение K417T, която присъства в британския вирусен вариант B.1.1.7", казват от НЦЗПБ.

Тази мутация е типична за бразилския вариант на коронавируса, като тя не е по-опасна, но е по-заразна, уточниха от министерството на здравеопазването.

Инфекционист: Най-голямата опасност е евентуалната поява на нов щам (ВИДЕО)

Клиничната проба е взета от мъж във възрастовата група 80-90 години, потвърден като случай на COVID-19 през последната седмица на април. Поради тежкото протичане на заболяването, необходимостта от дихателна реанимация и интензивно лечение, мъжът е бил хоспитализиран и е починал.

Смята се, че мутацията обуславя по-здраво свързване на вируса към клетките в човешкия организъм. Резултати от изследвания показват, че мутацията K417T може да намали потенциала на вируснеутрализиращите антитела при ваксинирани срещу SARS-CoV-2 или естествено заразени и преболедували хора. 

НЦЗПБ наблюдава разпространението на SARS-CoV-2 в страната с акцент за търсене на варианти с ускорено разпространение и по-тежко протичане, които са от съществено значение за общественото здраве.

Мутациите K417N или K417T в спайк протеина на вируса се появяват в няколко линии, K417N в линия B.1.351, открита в Южна Африка и мутацията K417T в линия P.1, възникнала в Бразилия. Мутацията получава името си от позицията на 417-та аминокиселина в спайк протеина. Смята се, че мутацията обуславя по-здраво свързване на вируса към ACE2 рецептора клетките.