/ gettyimages
Еймъс Хохстийн, съветникът на американския президент Джо Байдън, пристигна днес в Бейрут на посещение с цел деескалация на напрежението между Израел и ливанското екстремисткото движение "Хизбула", предадоха представители на правителството на Ливан. 

Хохщайн заяви, че с председателя на парламента Набих Бери, съюзник на Хизбула, са обсъдили споразумението за прекратяване на огъня в Газа.

„Двамата с него се съгласихме, че няма повече време за губене и няма повече основателни извинения от никоя страна за по-нататъшно забавяне“, добави той.

„Сделката също така ще помогне да се даде възможност за дипломатическо разрешаване на проблема тук, в Ливан, и това ще предотврати избухването на по-широка война. Трябва да се възползваме от този прозорец за дипломатически действия и дипломатически решения. Това време е сега“, каза още посланикът.

Проиранската организация "Хизбула" заяви, че ще отмъсти на Израел, след като преди две седмици военният командир на групировката Фуад Шукр беше убит при израелска атака.,но Йерусалим все още не е приела отговорност. Ответният удар от страна на "Хизбула", вероятно координиран с нападение от Иран, се очаква от дни. 

Предвидено е Хохстийн да се срещне в Бейрут с председателя на ливанския парламент Набих Бери, близък съюзник на "Хизбула", и с премиера Наджиб Микати.

Американският пратеник от месеци се опитва да намери дипломатическо решение между Израел и "Хизбула", въпреки че посещенията му в региона все още не са довели до успокояване на обстановката по южната граница на Ливан, отбелязва ДПА.

През 2022 г. Хохстийн успя да постигне споразумение за морската граница между Израел и Ливан в Средиземно море. 

След началото на войната в ивицата Газа през октомври 2023 г. израелската армия на практика влиза всеки ден в сблъсъци с "Хизбула" и други нейни съюзници на границата на Ливан с Израел. 

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Анелия Пенкова/БТА