/ ThinkStock/Getty Images
В ски курорта Копаоник в югозападна Сърбия от 1 до 4 март се провежда годишният регионален бизнес форум. На него директорът на държавната компания „Сърбиягаз“ Душан Баятович разкри подробности около проекта „Турски поток“ и газификацията на страната след завършването му.

В Сърбия се предвижда да се газифицират 550 000 домакинства, а продължението на газопровода „Турски поток“ ще бъде реализирано, каза Душан Баятович, директор на държавната компания „Сърбиягаз“.

„Булгартрансгаз“: Не сме уведомявани за подизпълнител на „Турски поток“

"Около 550 000 домакинства ще бъдат газифицирани. Те ще могат да плащат за тази услуга на вноски от три до пет години без лихва. Цената на газификацията ще бъде 780 евро", каза Баятович на форума.

Според директора на националната газова компания няма съмнение, че по проекта „Турски поток“ „България е започнала да купува тръби и ще трябва да плати голяма неустойка“, ако се откаже от него.

Сръбският президент Александър Вучич заяви пред РИА Новости през януари, че Сърбия се надява да получи първия газ от „Турски поток“ до края на 2020 г. В края на декември „Сърбиягаз“ завърши полагането на сръбското продължение на газопровода „Турски поток“ от българската граница към Унгария.

Руска компания ще строи „Турски поток“ в България

"Всички участници се опитаха да постигнат най-добрата цена за газ, включително и и ние. Няма неизвестни около „Турски поток", каза директорът на „Сърбиягаз“.
БГНЕС