/ iStock/Getty Images
Премиерите на Северна Македония и на Сърбия Зоран Заев и Ана Бърнабич откриха днес общ граничен контролно-пропускателен пункт Табановце – Прешево, съобщава МИА.
Това ще улесни транзита на пътници и стоки между двете държави. Намалява се двойно времето, необходимо за извършване проверката на документи, което ще облекчи работата на бизнеса, ще увеличи туристопотока и ще засили регионалното сътрудничество. Това подчертаха Зоран Заев и Ана Бърнабич при откриването на първия съвместен граничен пункт, така наречения „One stop shop”.

Евростат: Над 200 000 души от Балканите са се преместили в ЕС през 2018 година

С реализацията на този проект са изпълнени ангажименти, свързани с европейската интеграция на Македония и Сърбия на регионално ниво. Съвместният граничен и митнически контрол е резултат от приятелството и добросъседството между двете страни, подчерта Зоран Заев.

Северна Македония и Косово търсят решение за търговския спор заради картофи и мед

През граничния контролно-пропускателен пункт Табановце – Прешево през 2018 година са преминали около 200 000 камиона, което представлява ¼ от общия брой на товарни автомобили. Очаква се през тази година броят им да се увеличи с 30% и да достигне 260 000.

Ще имаме ли нов граничен пункт със Северна Македония?

Съкращаването на времето за преминаване на граничен контрол ще увеличи броят на туристите между Сърбия и Македония. Ще се намали и времетраенето за обработка на митнически документи, а контролът ще се осъществява на едно място от митническите служби. Предвижда се взаимно признаване на сертификатите на граничните агенции, което ще намали възможностите за митнически измами.

Глоби за неизползване на албански в институциите в Северна Македония

Отварянето на общ граничен пункт постави началото на официалното посещение на сръбския министър-председател Ана Бърнабич в Македония, по време на което ще бъдат подписани редица договори за сътрудничество между Белград и Скопие.
БГНЕС