/ iStock/Getty Images
Скопие и Прищина търсят съвместно решение за преодоляване на търговския спор, свързан със забраната на внос на картофи и мед от Македония в Косово, съобщава МИА.
Министърът на икономиката на Македония Крешник Бектеши и министърът на търговията и индустрията на Косово Ендрит Шала проведоха в Прищина среща, на която да обсъдят възникналата ситуация и да намерят съвместно решение на въпроса.

Двамата министри се договорили до петък Агенцията по храните на Косово да изпрати в Скопие доклад за мониторинг на продуктите, в случая на хайвер.

Крешник Бектеши подчертал, че тази мярка не е приложена само спрямо Косово, но и спрямо всички държави, които не са въвели тази мониторингова програма. Северна Македония прилага стандартите, установени в рамките на Европейския съюз, за да могат македонските предприемачи да имат достъп до нови пазари.

Дачич: САЩ няма да са посредник между Сърбия и Косово


Необходимо е Косово да даде писмени гаранции, че следи стриктно за появата на болести при рибните продукти. В момента, когато бъдат представени документите от Агенцията по храните на Косово, страната ще получи разрешение за внос на хайвер в Македония. Очакванията са, че тогава ще бъде отменена забраната за внос в Косово на македонски картофи и мед.

Преди седмица министърът на труда и индустрията на Косово Ендрит Шала наложи забрана за вноса на мед и картофи от Македония. Мярката е в отговор на забраната, която Скопие въведе за вноса от Косово на риба и хайвер за развъдници
 
 
 
БГНЕС