съд ЕС
съд ЕС / iStock/Getty Images
Съдът на ЕС се произнесе днес по дело, заведено от Европейската комисия срещу Унгария, Чехия и Полша заради това, че са отказали по същество да участват в разселването на кандидати за убежище от Италия и Гърция. Съдът се произнася в полза на комисията.

Според решението държавите от ЕС нямат право да се отказват едностранно от изпълнение на европейското законодателство. Отбелязва се, че Съветът на ЕС е приел през 2015 г. решение за задължително разселване на 120 000 мигранти, както и на още 40 000 на доброволна основа.

Унгария, Чехия и Полша по същество не са участвали в механизма за разселване, като не са подавали данни за местата за прием, с които разполагат. Те са оправдали своите действия и с възможността да откажат да допуснат в страната чужденец, който създава опасност за националната сигурност и обществения ред.

В решението на съда се отбелязва, че отказ за допускане на чужденец може да бъде уважен, когато е постановен за конкретно лице след съответната проверка. Съдът допълва, че държавите трябва да предоставят доказателства, когато решат, че се е появила заплаха за тяхната сигурност. Решението задължава осъдените да покрият съдебните разноски.
БТА