Съдят бившия иракски вицепремиер за престъпления срещу човечеството
Съдят бившия иракски вицепремиер за престъпления срещу човечеството / снимка: БГНЕС
Бившият иракски вицепремиер Тарик Азиз, който в продължение на 20 години бе говорител и пратеник в чужбина на бившия президент Саддам Хюсеин, се яви пред съда в Багдад, но без адвокатите си, предаде Франс прес.

Седемдесет и две годишният Тарик Азиз и още седем души са обвинени в екзекутирането на 42 търговци през 1992 г. Търговците са били обвинени в спекула с цени на хранителни продукти в момент, когато срещу Ирак са действали санкциите на ООН.

Осмината обвиняеми може да бъдат обесени, ако бъдат признати за виновни.

Не се посочва какви точно са обвиненията срещу Тарик Азиз. Съобщено е единствено, че той е съден за "престъпления срещу човечеството", предаде Франс прес.

Тарик Азиз заяви, че е жертва на заговор. "Знам, че има заговор, лично отмъщение, защото хората, които сега управляват Ирак, се опитаха да ме убият на 1 април 1980 г. пред стотици хора", заяви Азиз, имайки предвид приписвания на шиитски активисти бомбен атентат в Багдад, при който той бе ранен.

Тарик Азиз се предаде на американските войски през април 2003 г. На заседанието на съда той заяви, че не може да му бъде търсена лична отговорност по предявените му обвинения.

В сряда заседанието продължава с изслушване на свидетели.