/ БГНЕС
Русия съобщи днес, че са се предали близо 1000 украински войници, които отбраняваха стоманодобивния завод "Азовстал" в Мариупол, след което, изглежда, че битката за стратегическия пристанищен град на Азовско море почти е приключила, предаде АП.

Украйна нареди на бойците да спасят живота си, като каза, че мисията им да ангажират руските сили вече е приключила. Бойците са изправени пред несигурна съдба, като Украйна заяви, че се надява на размяна на пленници, но Русия се закани да съди поне някои от тях за военни престъпления, отбелязва АП.

Не е ясно колко бойци са останали в превърналия се в символ на защитата на Мариупол завод. Самият град до голяма степен е превърнат в руини. И двете страни се опитват да оформят свое обяснение за случилото се и да извлекат пропагандни победи от една от най-важните битки във войната, отбелязва още АП.

Говорителят на руското министерство на отбраната генерал Игор Конашенков заяви по-рано днес, че 959 украински войници вече са напуснали "Азовстал" от понеделник, когато започна извеждането на защитниците на завода. Според някои оценки в обширната мрежа от тунели и бункери в комплекса е имало 2000 човека.

Освен символична стойност, пълният контрол над Мариупол ще позволи на Русия да разположи сили и на други места в Донбас - промишлен център в Източна Украйна, който Кремъл се стреми да завладее. Това би осигурило на Русия и безпрепятствена сухопътна връзка към Кримския полуостров, който тя завзе от Украйна през 2014 г., а Украйна загуби жизненоважно пристанище.

Не е ясно какво ще се случи сега с изведените бойци. Поне някои от тях са били отведени в бивша наказателна колония на територия, контролирана от подкрепяните от Русия сепаратисти. Украйна каза, че се надява те да бъдат разменени за руски военнопленници, но добави, че преговорите са деликатни и вероятно ще бъдат продължителни.

В Москва обаче се чуват все повече призиви украинските войници да бъдат изправени пред съда.
Руският парламент планира днес да разгледа резолюция срещу размяната на бойците от батальона "Азов".

Мариупол на практика е най-големият украински град, превзет от руските сили от началото на инвазията на 24 февруари.