/ Pixabay
Прокурори и полицаи в Централна Полша разследват отравянето с гъби на афганистанско семейство, евакуирано от Кабул миналия месец, включително смъртта на две деца - на 5 и 6 гдоини. Те са починали, след като семейството яло отровни гъби, набрани в гората, предаде Асошиейтед прес.

На шестгодишното момченце е била направена трансплантации на черен дроб, но-малко по-късно стана ясно, че 6-годишното дете също е починало.  Седемнайсетгодишната му сестра е лекувана и състоянието й е добро.

Петима души са починали след отравяне с гъби за последните две седмици

Предполага се, че семейството, което се състои от двама възрастни и четири деца, е сготвило супа със силно отровните зелени мухоморки, които набрало в гората около центъра, където прекарвало задължителната карантина. Афганистанците постъпили в центъра в Подкова Лешна, град близо до Варшава, на 23 август. Александра Скшиняж, говорителка на варшавската прокуратура, каза, че прокурори разпитват служителите на центъра в рамките на криминално разследване, което може да доведе до предявяване на обвинения за излагане на опасност на нечий живот по непредпазливост. Максималното наказание за това престъпление е три години затвор, добави тя.

Полша евакуира семейството миналия месец, след превземането на Афганистан от талибаните, по молба на Великобритания. Бащата е работил за британското правителство. Лекари от детската болница съобщиха за смъртта на петгодишното дете в четвъртък.

Не гъби, а примеси в подправките натровили семейство след заешка яхния

Според Държавната служба за чужденците при друг случай в друг център близо до Варшава четирима афганистанци са хоспитализирани, след като яли отровни гъби. Зелените мухоморки, едни от най-отровните гъби в света, много приличат на ядливите сърнели.
БТА