Не гъби, а примеси в подправките натровили семейство след заешка яхния
Не гъби, а примеси в подправките натровили семейство след заешка яхния / БГНЕС, архив

На 15 юни трима души бяха приети в болница със симптоми като след отравяне с гъби, закупени от голяма търговска верига в столицата. Болните консумирали заешка яхния с лук, моркови и култивирани печурки. Състоянието им бързо беше стабилизирано, но все пак бяха оставени за няколко дни под постоянен лекарски контрол.

Гъбите са били в насипно състояние, разпределени в щайги, информира тогава Павлина Тодорова от отдел Връзки с обществеността в Александровската болница, където бяха настанени двама от натровените.

Семейство се отрови с гъби, купени от хипермаркет

Сега обаче се оказва, че семейството не се е натровило с гъби. „Категорично това не е гъбно отравяне“, твърди проф. Стоян Миланов, директор на „Пирогов”, където беше приет най-тежко пострадалият.

„Всички пациенти са изписани, като мъжът, който беше приет при нас, днес (бел. ред. - вчера) беше на контролен преглед. Състоянието му е добро”, заяви пред „Труд“ проф. Миланов.

„Лекарската преценка на екипа на „Пирогов” на база клинична картина е, че не става въпрос за отравяне от гъби. Много вероятно е пациентите да са се натровили от примеси в подправките“, допълни той.

Проби от партидата с полските гъби, които бяха спрени от продажба заради съмнения, че са отровни, са изпратени в лаборатория в Германия, уточниха от Агенцията по безопасност на храните. Резултатите се очакват до края на седмицата.

Междувременно производителят и вносителят на полските гъби заявиха, че ще искат държавата да компенсира загубите им, ако се окаже, че не гъбите са довели до отравянето на семейство от София.