Судански власти твърдят, че са заловили лешояд шпионин на Израел
Судански власти твърдят, че са заловили лешояд шпионин на Израел / снимка: sxc.hu

Суданските власти обявиха, че са заловили лешояд шпионин, за който подозират, че е пратен в страната им от израелското разузнаване, пише в. "Дейли телеграф".

Птицата била открита в град Кереинек, в размирния судански регион Дарфур. Лешоядът бил снабден GPS и оборудван с камера, захранвана със слънчеви батерии за предаване на кадри чрез сателит. На единия си крак лешоядът имал и пръстен, на който пишело "Израелско природонаучно дружество" и "Еврейски университет, Ерусалим". Цялото това снаряжение убедило суданските власти, че имат работа не с птица, маркирана от орнитолози за научни цели, а с пернато, пратено на шпионска мисия от Израел.

В електронното издание на в. "Йедиот ахронот" Охад Хазофе, израелски еколог от израелската Агенция по парковете, посочи, че заловеният лешояд е вероятно един от 100-те лешояда, които през октомври за били оборудвани от израелски учени с GPS-устройства за отчитане на разстоянието и на височината, на която летят, но не и за правенето на снимки с разузнавателни цели. Данните от устройствата щели да бъдат използвани в израелско проучване на миграционните пътища на лешоядите, предава БТА.

Преди година подобен инцидент имаше и с израелски белоглав лешояд в Саудитска Арабия, където медии съобщиха, че птицата е била "арестувана" по подозрения за участие в предполагаем ционистки заговор срещу арабската монархия. Когато е оказа, че птицата е била маркирана от орнитолози, саудитските власти бързо обвиниха медиите в прибързани изводи.

Напрежението между Израел и Судан се засили, след като Судан обвини Израел, че е извършил бомбено нападение срещу склад за муниции в суданската столица Хартум през октомври. Двама души загинаха в този удар, който Израел не коментира. Смяташе се, че в склада е имало оръжия, предназначени за групировката Хамас в ивицата Газа.