Стратегическите запаси от петрол на САЩ достигат 434,1 милиона барела, което е най-ниското им равнище от октомври 1984 г. Това съобщи вчера министерството на енергетиката във Вашингтон, което уточни, че през миналата седмица петролните запаси са намалели с 8,4 милиона барела, предаде Ройтерс. 

Администрацията на американския президент Джо Байдън обяви през март, че в продължение на 6 месеца САЩ ще освобождават по 1 милиона барела петрол дневно от своя стратегически петролен резерв (SPR). Целта на тази мярка е да бъде овладяно покачването на цените на горивата в САЩ, които са сред факторите за увеличаващата се инфлация.

Путин: Никакъв газ и никакъв петрол за страните, които въвеждат ценови ограничения

Администрацията във Вашингтон обмисля дали ще бъде необходимо да продължи да освобождава петрол от стратегическите запаси, след като настоящата програма приключи през октомври, е заявила през миналата седмица пред Ройтерс енергийният министър на САЩ Дженифър Гранхолм. По-късно говорител на нейното министерство обяви, че Белият Дом "понастоящем не обмисля освобождаването на допълнителни количества петрол от резерва, над планираните 180 милиона барела".
БТА