Стотици протестиращи палестинци по границата между Израел и сектора Газа бяха ранени днес от израелски войници, използвали бойни патрони и сълзотворен газ при поредния ден от протестната вълна, предаде ДПА по данни на здравното министерство на Газа.
 
Хиляди палестинци протестират край границата с Израел, има сблъсъци и ранени (СНИМКИ/ВИДЕО)

Министерството, цитирано от АП, споменава цифрата 528 до следобедните часове днес, като се уточнява, че ранените от огнестрелно оръжие на израелските войници са 122-ма, а 406 са пострадали от гумени куршуми или сълзотворен газ. 203-ма от ранените са получили медицинска помощ в болници, а останалите - на място.
 

Какво е да живееш в земя, която Израел и Палестина не могат да поделят? (СНИМКИ/ВИДЕО)

Протестите започнаха в края на март и трябва да продължат до средата на май, като основното им искане е право на палестинските бежанци и техните потомци, които са мнозинство от населението на Газа, да се завърнат по домовете и земите си, от които са били изгонени при основаването на Израел през 1948 г. Еврейската държава ще отбележи в средата на май 70 г. от създаването си.
 
Протестите, започнали преди 15 дни, са на приливи и отливи, като са най-масови в петъчните дни. До момента в сблъсъците с израелската армия, която охранява границата, са загинали 34 палестинци, а ранените от огнестрелно оръжие са 1236, според данни на контролираното от "Хамас" здравно министерство в Газа.
 

Хамас призова за ново въстание срещу Израел заради намесата на Тръмп

Израел е обект на много обвинения в прекомерно използване на сила срещу мирните демонстранти, но днес израелски офицер отново заяви, че "ние стреляме само когато това е необходимо и строго според правилата".
БТА