Сръбският Newsweek: Терористи планирали атентати от България и Хърватия
Сръбският Newsweek: Терористи планирали атентати от България и Хърватия / БГНЕС, архив

Държави като Хърватия и България не попадат в полезрението на хората, занимаващи се с тероризма. В същото време обаче при тях се планират терористични нападения, а участниците в тях минават свободно през техните земи.

Това се казва в обширно разследване на последния брой на сръбското седмично издание Newsweek. В разследването участват журналисти от Белград и Загреб.

В изданието пише, че на Балканите съществуват множество терористични лагери с ниска интензивност.

„В тях обучават и проверяват издръжливостта и готовността на привърженици на Ислямска държава (ИД) да се присъединят към терористите" - това е само едно от изреченията, което може да се намери в секретния доклад на френската полиция и секретните служби, които седмичникът е получил.

Ислямска държава: От атентатите в Париж не бяха извлечени поуки

В доклада подробно се описват телефоните, които е използвал Ибрахим Абдеслам, едно от камикадзетата от Париж, който бе погребан едва миналата седмица в брюкселския квартал "Евер" и ден преди ареста на най-търсения терорист в Европа - неговият брат Салах.

В секретните данни са номерата на мобилните телефони, които са използвали техните роднини, приятели и съратници в престъплението.... СИМ-картите от Мароко, Белгия и Турция най-много са използвани на Балканите. И по-точно в Хърватия, Албания, България...

Сърбия не се споменава, но експертите подчертават, че не трябва да се заблуждаваме, че страната ще бъде заобиколена.

Наджим Лахрауи - връзката между атентатите в Париж и касапницата в Брюксел

"Трагичните събития във Франция и Белгия са пряко свързани с този регион. Откритите телефонни номера, които са използвали хората от обкръжението на задържания терорист, потвърждават, че Балканите са важна бримка от терористичната верига. Но все още е рано да се изнасят оперативни информации", казва пред "Newsweek" служител на сръбските спецслужби - Агенцията за сигурност и информация.

Професорът и експерт по въпросите на тероризма от Факултета по политически науки в Белград д-р Драган Симеонович твърди, че всички нападения, включително и тези от 11 септември в Ню Йорк, са били свързани с Балканите. Според него "западните служби грешат, че не обръщат внимание на държавите, където няма много мюсюлмани". Екстремистите използват този факт и там укриват своите важни играчи.

източник: БГНЕС