/ IStock
Осем граждани на Афганистан, Ирак и Египет са заловени при опити да преминат нелегално румънско-унгарската граница в секторите Борш и Джиришу де Криш, предаде агенция Аджерпрес, като се позова на Териториалния инспекторат на румънската гранична полиция в Орадя.

Петима нелегални мигранти са заловени през изминалата нощ, около 1.20 часа, на граничен пункт Борш, скрити в камион с молдовска регистрация. Шофьорът на камиона е български гражданин, а според представените документи е превозвал електрически трансформатори от Турция за компания във Финландия. При детайлна проверка на камиона са открити петима граждани на Афганистан, Ирак и Египет на възраст между 9 и 40 години, информира румънската гранична полиция.

Други трима нелегални мигранти са открити в близост до граничната линия в сектора Джиришу де Криш. Те се придвижвали пеша с намерение да преминат нелегално в Унгария.

Мигрантите са поети от полицията, която е установила, че става дума за граждани на Ирак и Египет на възраст между 18 и 23 години.

И в двата случая е установено, че нелегалните мигранти са кандидати за убежище в Румъния. Те са възнамерявали да прекосят румънско-унгарската граница, за да достигнат някоя от държавите в Западна Европа. Граничните полицаи провеждат разследване с цел разкриване на цялата престъпна дейност и налагане на предвидените от закона мерки.
БТА