/ iStock/Getty Images
Кораб за спасяване на мигранти, използван от германска неправителствена организация, е задържан в Сицилия от италианската брегова охрана, която го е уличила в предполагаеми нарушения на правилата за безопасност и на нормите за опазване на околната среда, предаде Асошиейтед прес.

В изявление на бреговата охрана се посочва, че инспектори са установили 23 "нередности", включително някои достатъчно сериозни, за да бъде издадена съдебна заповед за задържането на кораба "Сий ай" в пристанището на Палермо, докато изброените проблеми не бъдат отстранени.

Миналия месец корабът свали на сушата в друго сицилийско пристанище повече от 400 пътници, които са били спасени от ненадеждни лодки на трафиканти в Средиземно море.

Според бреговата охрана "Сий ай" не разполага с достатъчно оборудване за спасяване, за да евакуира безопасно повече от 27 души в случай на извънредна ситуация на борда.

"По същество аргументът винаги е един и същ", посочи в изявление председателят на организацията "Сий ай" Горден Ислер и добави: "Германските спасителни кораби редовно спасяват толкова много хора от удавяне, а нямат нужното сертифициране за подобна хуманитарна работа". Той нарече аргументите на италианските власти "гротескни".
БТА