Сомалийските пирати вече атакуват големи бързоходни кораби
Сомалийските пирати вече атакуват големи бързоходни кораби / снимкa: Reuters

Пиратите край бреговете на Сомалия стават все по-активни въпреки усилията на 45 страни и редица международни организации да им противодействат, се посочва в публикуван вчера доклад на Мониторинговата група на ООН за Сомалия, цитиран от ИТАР-ТАСС. Сомалийските пирати не само са разширили района на действията си, но и са започнали да атакуват и големи бързоходни плавателни съдове, отбелязват експертите на ООН.

В документа, предоставен на членовете на Съвета за сигурност на ООН, се посочва, че през 2009 г. в Центъра за наблюдение на пиратството към Международното морско бюро са били регистрирани общо 217 нападения на сомалийски пирати в района на Африканския рог, с 95% повече в сравнение с предходната година. При всяко пето нападение корабът е бил залавян, което е с 16% по-малко в сравнение с 2008 г.

В края на миналата година в плен на пирати са били 12 плавателни съда и 263 членове на екипажи, сочи още докладът. През 2009 г. са били отвлечени 47 кораба, като примерната обща сума на откупите за тяхното освобождаване възлиза на 82 млн. долара. Експертите обаче уточняват, че точните цифри не са известни. Според цитираните разузнавателни данни средната сума на откуп за плавателен съд през 2009 г. е нараснала до 1,75 млн. долара.

Въпреки това пиратите са започнали да извършват нападения в по-отдалечени от бреговете на Сомалия райони на Индийския океан. Пиратските нападения на разстояние до 800 морски мили от бреговете на Сомалия вече са обичайно явление, посочват експертите, уточнява БТА. Докладът отбелязва още, че до момента няма сведения пиратите да разполагат с модерно въоръжение или сложно бордово оборудване, или пък да използват разузнавателни данни за извършване на атаките. Голямата част от пиратските нападения имат случаен характер, отбелязват експертите.