Сомалийските ислямисти публикуваха снимки на убит френски командос
Сомалийските ислямисти публикуваха снимки на убит френски командос / снимка: Reuters, архив

Сомалийските ислямистки бунтовници от групировката "Аш Шебаб" публикуваха в Twitter три снимки на трупа на бял мъж, за когото твърдят, че е лидер на френски командоси. На 12 януари френски военни опитаха да освободят агент от тайните служби, държан повече от три години в плен от ислямистите в Сомалия.

"Френският командир, убит по време на провалената спасителна операция в Буломарер", пише под първата снимка, на която се вижда млад мъж с късо подстригани коси, с белези на лицето, облечен със светъл панталон и тъмна риза. "Франсоа Оланд, това струваше ли си усилията?", пише под втората снимка, на която трупът се появява в по-едър план до военна техника като оръжия, пълнители, бронежилетка, каска, раница и оптична техника.

Върху краката му са поставени пистолет и автомат и двата снабдени със заглушители и с камуфлажни цветове. Загиналият мъж носи обувки от военен тип и защитна ръкавица на дясната ръка. От тези снимки не е възможно да се разбере къде е бил ранен. Третата снимка показва лицето на убития в едър план. От вероятно нарочно разкопчаната му яка се виждат сребърна верижка с малък кръст. "Завръщане на кръстоносците, но кръстът не можа да го спаси от сабята", пише под снимката. Четвърта снимка, описана като "част от взетата плячка от бягащите френски сили", показва два автомата и един пистолет, всички в камуфлажни цветове и снабдени със заглушители, както и много пълнители, предава БГНЕС.

По-рано сомалийските ислямисти съобщиха, че един френски войник, за когото твърдяха, че е пленен, е починал от раните си. В текст, публикуван едновременно със снимките, шебаб твърдят, че войникът бил "командирът, ръководещ операцията". То бил заловен, след като бил тежко ранен и изоставен от другарите си.

Френският министър на отбраната Жан-Ив ЛьоДриан индиректно потвърди смъртта на войника, за който първоначално властите в Париж съобщиха, че е бил убит при операцията, след което той беше обявен за изчезнал.