Сноудън, пакистанска ученичка и беларуски дисиденти - кандидати за наградата Сахаров
Сноудън, пакистанска ученичка и беларуски дисиденти - кандидати за наградата Сахаров / БГНЕС

Издирваният от САЩ Едуард Сноудън е включен в краткия списък на кандидатите за удостояване с годишната Европейска награда за правата на човека. Бившият сътрудник на американското разузнаване е бил номиниран от Групата на Зелените в Европейския парламент като кандидат за наградата на името на руския правозащитник Андрей Сахаров. Мотивът за номинирането на Сноудън е за "огромни заслуги" към защитата на правата на човека и на европейските граждани, като е разкрил сведения за тайни програми на САЩ за подслушване и наблюдение на хора по целия свят.

Сноудън, който понастоящем се укрива в Русия, казва в изявление, прочетено в Европейския парламент, че е благодарен на депутатите за честта. "Наблюдението върху цялото население, а не върху отделни лица заплашва да стане най-голямото посегателство върху правата на човека в наше време", се посочва в изявлението.

Сред другите номинирани е пакистанското момиче Малала Юсуфзай - тя оцеляла, след като е била простреляна от талибани заради желанието си да се образова. Другите кандидати за наградата "Свобода на мисълта" са беларуските политически затворници Алес Бяляцки, Едуард Лобау и Микола Статкевич. Лауреатът на наградата ще бъде оповестен на 10 октомври, отбелязва БТА.